18.5.23

Barn och blomster

Fredag 12 maj

 Igår när jag stämplat ut från jobbet vibrerade telefonen. Jonatan i andra änden berättar att förskolan har ringt för att Lea har kräkts. Jag kör dit. Lea är pigg och leker på utegården. Hon hade haft mycket kläder på sig och lekte med två vänner. Plötsligt blev hon ledsen och kräktes vid gungorna.

I bilen på vägen hem berättar hon att hon och två kompisar har lekt att löven var godis, och att de tuggat på löv, sen kräktes hon. Allting känns väldigt oklart, hon är hemma med mig idag, men jag tror inte att hon är sjuk. Hon kanske bara bör undvika att äta löv helt enkelt, för hon är både pigg och glad. 

Det är riktigt varmt och soligt ute. Edvin pratade om att ta med sina kompisar hem efter skolan idag. Jag borde så och plantera om växter. Få lite ordning. Men det är ju så varmt! Kanske får slopa långbyxor och skjorta. Hehe, nu låter det som att jag har kontorskläder på mig, men jag har färgfläckiga arbetsbyxor och en rutig, mjuk bomullsskjorta. Det blir lite väl instängt.

Jag sådde sommarrudbeckia "Sahara" i år igen. Det växer ingenting! Jag har förlikat mig med det. Idag när jag gick förbi pallkragarna såg jag dock något! Där de växte förra sommaren och allt det vissna är kvar... där kommer det ju blad! Och jag vet att det är sommarrudbeckian! Så nu är jag glad, för dessa ettåringar blev just uppgraderade till perenner! (om de nu inte frösått sig, men det gör detsamma, bara jag får ha dem)

Murklockorna överlevde inte vintern i uppfartsrabatten. Jo en av dem, och den är skröplig. Det lutar åt att sätta mer mossflox där, för den trivs verkligen i solen, och nu när den står i full blom är den helt underbar! Se bilder. Jag överväger dock att plocka in en annan färg nu, bara ljuslila känns lite enehanda, och de där starkt rosa varianterna är väldigt fina såhär på våren när man bara längtar efter färg.

Kan jag prata om något annat än växterna? Mnja, men det skulle egentligen sitta fint med ett par dagar med regn nu, det är väldigt dammigt och torrt ute och jag behöver vattna om kvällarna. Jag är på jakt efter en till klematis att plantera mot muren och räcket uppe vid växthuset. Hade varit tjusigt med lite blomster där, jag har hittat en sort som blommar mer eller mindre hela sommaren och som blommar på årsskotten, vilket innebär att beskärningen är simpel, bara klipp ner härligheten och låt den komma på nytt varje år. Hade kanske varit trevligt med en doftande variant förstås. Den jag tittat på heter Ville de Lyon.


Torsdag 18 maj

Jag skrev aldrig klart förra inlägget men redan på lördagen fick jag eld i baken och for till plantagen med Edvin och Lea i släptåg. Det blev två stycken Klematis. En Ville de Lyon (storblommig senblommande) som jag nämnde innan, och en "Omoshiro" (Storblommig tidigblommande). Det blev några ljuslila mossflox till rabatten närmast vägen och 3 knallrosa att komplettera sidan mot huset med. Från och med nu skall de kallas rosenrabatten och buskrabatten. Jag slänger upp en bild här. De ljuslila är små och pluttiga, men de borde ta igen det nästa år. Jag köpte också två jätteverbena, för det var så tjusigt att ha det förra året, och jag vill inte plantera perenner närmast källaringången - man kommer troligtvis behöva trampa och härja där när min amerikanska veranda blir verklighet i framtiden.

Förra fredagen sov Edvins kompis över hemma hos oss, och det var jättemysigt och trevligt. Sen att de kollade på Star Wars och somnade efter 22, det hör inte hit.. 😁 Inatt skall Edvin sova över hos samma kompis, det blir första kompisövernattningen för Edvin på bortaplan. Jag hoppas allt går bra. Lea har varit på kalas på Leos lekland och sitter nu helt godismätt och trött i soffan. Bäst jag kollar till henne så vi hinner borsta tänderna innan hon däckar.

Det känns som att helgen borde ta slut snart, men den har inte ens börjat. Jag gillar att vara långledig. Imorgon har jag några viktiga punkter på agendan. Allt som ska ner i jord i år skall ner i jord! Ärtorna skall sås, mina försådder planteras ut/planteras om. Det måste ske innan juni kommer inklampande - och det är snart det! Och med det sagt slänger jag in bilderna och tackar för idag!


Många kramar

/Sara

Rosenrabatten mot huset. Lavendeln väntar jag på, den nedersta av plantorna är omkramad av mossflox, jag hoppas inte det påverkar negativt. Bortanför ser man den rosa mossfloxen som planterades nyligen.

Rooosa

Min lilla perukbuske lyser vanligtvis fint i kvällssolen, till höger om den har jag Kaskadtimjan som brer ut sig så sakteliga. Till vänster ett gäng misslyckade omplanterade vallmor som grott i gräsmattan.

Snart kryper den upp under rosen ska ni se!

Min kalaspingla och jag. Jag är Wednesday och hon är Anna från Frost.

Ett komiskt geni...

Bara för att han är så gullig, jag hoppas han sover gott inatt.

Klematis "Omoshiro"

Här ska de klättra upp på altanräcket vid växthuset


Broderi och massage

Nu till slut kom jag ihåg att beställa mitt livs första broderi-kit! Jag valde en tygkasse att brodera blommor på, se bilderna!  Senaste vec...