24.2.24

Darrande nära och brödtips från ungdomens låtsastvilling


Denna morgonen skiner solen. Ljuset sköljer bort tveksamheter och luddet i hjärnan blir nästan helt bortstädat. Helt vanliga saker skall göras. Mat skall handlas, hunden rastas trappan dammsugas. Igårkväll fick jag lite brödbakstips av min gamla vän David. Jag uppskattade det mycket. Dels för att han först frågade om jag ville ha tips eller hellre testa mig fram själv, och dels för att det var väldigt intressanta och ganska enkla tips. 

Jag slänger upp dem här så jag inte slarvar bort dem. Vill man inte läsa om bröd så kan man scrolla ner till nästa fetstilta del 😂

"Ok. ❤️
1. Jag vet ju inte vilket recept du följer men generellt så tycker jag att man inte ska följa jästider pga det beror så mkt på hur varmt det är och luftfuktighet och sånt. Så jag brukar ha min det i en skål som har måttanvisningar (ml) så kan jag forma den när den jäst till dubbel storlek ungefär. 
2. Sen när man gräddar, om du har en gjutjärnsgryta, grädda i den med lock på högre värme och sedan ta av locket efter typ 20 min (testa lite vad som passar) och grädda till fin färg. Knacka på undersidan av brödet och se att det låter ihåligt och inte blött så är det färdigt. 
3. Grädda ett i taget och ha de andra två i kylen under tiden så de inte blir överjästa om det är så att du gör en deg till tre limpor åt gången. 

Sen om du vill ha ett recept till lätt och supergott bröd som man kan anpassa efter egen smak och som kräver minimalt jobb så är det bara att du säger till. Brukade baka typ 6-7 smålimpor i veckan så har tagit fram en enkel metod att lösa det."

Ville jag ha receptet? 
OJA!

"Jag brukar, antingen på kvällen (om jag har tid på förmiddagen efter) eller på morgonen skapa en deg. 
Vanligtvis så tar jag 800g mjöl
Mellan 5 - 600g special och 3 - 200g annat. 
Kanske graham eller dinkel eller annat beroende på vad jag har hemma. 

Jag brukar ta c:a 2,5% salt så runt 20g och vanligtvis runt 3-4% (24-32g) av något annat gott som rostade havrekärnor eller havregryn eller chiafrön eller linfrön eller något annat jag har hemma. (Vissa saker som chiafrön äter vätska så man får försöka testa sig fram vad som funkar.)

Jäst, här är det luriga. Detta beror lite på hur fuktigheten och värmen är i köket. Men testa sig fram är det bästa. Jag skulle testa receptet en typ lördag när man vet att man kan vara hemma så man kan spana på degen ibland och försöka avgöra hur mkt man behöver. 
Mitt mål är ju att om jag sätter degen på kvällen så ska den jäsa till morgonen efter när jag går upp. Och om jag sätter på morgonen så ska den jäsa till jag har tid att hantera den, vanligtvis efter jobbet. 
Så jag brukar börja med ungefär 0,5-1g torrjäst och utgå från det. 

Så du tar alla dessa torra ingrediense och lägger i en bunke. 
Jäst på ena sidan av bunken och salt på andra. 
Forma handen till en klo och blanda. 

Ta c:a 70% (560g) vatten och häll i. Blanda tills det inte finns något torrt mjöl någonstans i degen. Du behöver inte knåda, tiden kommer skapa en stark deg åt dig. 

Låt stå tills degen nått dubbel storlek. 

Dela på hälften och forma till två (någorlunda) lika delar. 

Ta två mindre skålar med typ den formen du vill ha på brödet, lägg en mjölad duk i varje och stoppa i brödet och låt stå tills du kan peta in ett finger i degen och den studsar tillbaka men lämnar ett litet märke. 

Vänd upp och ner på en plåt och dra ett snitt med en vass kniv i. 

Har du gjutjärnsgryta följ de instruktioner som jag skrev innan. 

Har du inte så grädda på typ 240c, (spraya gärna in lite vatten i ugnen här) i c:a 20min

Sen sänk till typ 220c och grädda till fin färg, knacka under brödet för att se om klart. 
Ihåligt ljud = färdigt
Blött ljud = grädda lite till

Så:
800g mjöl (special + annat)
20g salt
(Runt) 0,5-1g Jäst 
24-32g skoj (kanske russin vem vet)
560g vatten"

- Slut på brödrelaterat innehåll-

Har jag skrivit att jag funderar på att studera? Jag börjar närma mig ett beslut och det känns väldigt spännande! Men nu behöver jag skriva en handlarlista innan dagen rinner iväg fullständigt! 
Mer vårsol åt alla! 🌱🌞

Puss och kram

18.2.24

Framtidens broderier och en citronkaka

 Lördag

Solen skiner och jag längtar ut. Kaffe i solen med Otis, sedan lite städ i rabatter och trädgårdslandet. Slänger återvinning och handlar lördagsgodis. Ingen stress över allt som skall hinnas med under helgen, för helgen är lång. Helgen räcker ända fram till nästa fredag tack vare ledighet under sportlovet. Jag har längtat. Jag tänker på alla samtal jag kan ha med Jonatan, planer och funderingar. På korvgrillning och skogspromenader. Nu verkar vädret inte bli lika fint som idag framöver, men jag tänker att det behöver inte göra något så länge det inte regnar massor.

Jag funderar mycket över framtiden och vägval. Ska pengar eller intresse styra? Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut? Finns möjlighet att göra karriär inom området? Löneutveckling? Jag varvar dessa tankar med drömmar om våren och en smygande oro att fastna i en känsla av otillräcklighet i år igen. På Instagram scrollar jag förbi trädgårdsinfluencers och deras många inspirerande idéer. Jämförelsens ögon bränner hål på de egna drömmarnas tunna flor och osäkerheten för med sig tankar. Tankar som: var är min inspiration? Varför har jag inga egna idéer? Hur blir man kreativ? Allt man gör är att härmas, Jonatan säger att jag inte har förmåga att visualisera. Jag kan inte se det han ser när han förklarar. Men jag kan se med mina känslor. Jag vet inom mig hur jag vill uppleva min trädgård. Jag ser en struktur men den är otydlig, och jag kan inte förklara hur mina tankar går, för de skiftar hela tiden. Kanske behöver jag mer kunskap? Kanske behöver jag ramar. Kanske är min fantasi allt för vild och orealistisk. Eller så behöver jag en skiss, för vem kan se exakt det som en annan tänker? Inte jag iallafall.


Söndag

Frostig morgon, regnig eftermiddag.

Jonatan sover länge efter nattens jobb och efter lunch kommer Leas kompis. Jag bakar en citronkaka i ett kök som doftar svagt av bergamott. Ordning i köket får mig att må lite bättre. Några saker i livet svävar i ovisshet. Som vilka beslut jag skall ta i vår. Eller vem som skall hjälpa oss med Otis de dagar Jonatan jobbar dagpass i mars och april. Min chef har meddelat mitt nya schema som innebär att jag inte kan åka hem på lunchen och ta ut honom. Det är ca 7-8 dagar som behöver lösas. Jonatan tänker att vi kan fråga grannen. Jag tänker att då får han göra det.. för jag är så dålig på artigheter när jag kommer med ett specifikt ärende. Pang på: Hej, kan du hjälpa oss? Nej, då  är det bättre att han sköter det. 

Är det så att man behöver ha något huvudbry alltid? Och har man inget så skaffar man sig ett?

Nu får det vara nog med de här tankarna. Dags att piffa till kakan och duka lite fint. Släppa bryderierna. Men broderierna! Jag vill lära mig brodera! Kökshanddukar med monogram - här kommer jag! Någon gång i framtiden det vill säga. För nu vankas det citronkaka, som sagt.


Puss och kram!



Broderi och massage

Nu till slut kom jag ihåg att beställa mitt livs första broderi-kit! Jag valde en tygkasse att brodera blommor på, se bilderna!  Senaste vec...