24.2.24

Darrande nära och brödtips från ungdomens låtsastvilling


Denna morgonen skiner solen. Ljuset sköljer bort tveksamheter och luddet i hjärnan blir nästan helt bortstädat. Helt vanliga saker skall göras. Mat skall handlas, hunden rastas trappan dammsugas. Igårkväll fick jag lite brödbakstips av min gamla vän David. Jag uppskattade det mycket. Dels för att han först frågade om jag ville ha tips eller hellre testa mig fram själv, och dels för att det var väldigt intressanta och ganska enkla tips. 

Jag slänger upp dem här så jag inte slarvar bort dem. Vill man inte läsa om bröd så kan man scrolla ner till nästa fetstilta del 😂

"Ok. ❤️
1. Jag vet ju inte vilket recept du följer men generellt så tycker jag att man inte ska följa jästider pga det beror så mkt på hur varmt det är och luftfuktighet och sånt. Så jag brukar ha min det i en skål som har måttanvisningar (ml) så kan jag forma den när den jäst till dubbel storlek ungefär. 
2. Sen när man gräddar, om du har en gjutjärnsgryta, grädda i den med lock på högre värme och sedan ta av locket efter typ 20 min (testa lite vad som passar) och grädda till fin färg. Knacka på undersidan av brödet och se att det låter ihåligt och inte blött så är det färdigt. 
3. Grädda ett i taget och ha de andra två i kylen under tiden så de inte blir överjästa om det är så att du gör en deg till tre limpor åt gången. 

Sen om du vill ha ett recept till lätt och supergott bröd som man kan anpassa efter egen smak och som kräver minimalt jobb så är det bara att du säger till. Brukade baka typ 6-7 smålimpor i veckan så har tagit fram en enkel metod att lösa det."

Ville jag ha receptet? 
OJA!

"Jag brukar, antingen på kvällen (om jag har tid på förmiddagen efter) eller på morgonen skapa en deg. 
Vanligtvis så tar jag 800g mjöl
Mellan 5 - 600g special och 3 - 200g annat. 
Kanske graham eller dinkel eller annat beroende på vad jag har hemma. 

Jag brukar ta c:a 2,5% salt så runt 20g och vanligtvis runt 3-4% (24-32g) av något annat gott som rostade havrekärnor eller havregryn eller chiafrön eller linfrön eller något annat jag har hemma. (Vissa saker som chiafrön äter vätska så man får försöka testa sig fram vad som funkar.)

Jäst, här är det luriga. Detta beror lite på hur fuktigheten och värmen är i köket. Men testa sig fram är det bästa. Jag skulle testa receptet en typ lördag när man vet att man kan vara hemma så man kan spana på degen ibland och försöka avgöra hur mkt man behöver. 
Mitt mål är ju att om jag sätter degen på kvällen så ska den jäsa till morgonen efter när jag går upp. Och om jag sätter på morgonen så ska den jäsa till jag har tid att hantera den, vanligtvis efter jobbet. 
Så jag brukar börja med ungefär 0,5-1g torrjäst och utgå från det. 

Så du tar alla dessa torra ingrediense och lägger i en bunke. 
Jäst på ena sidan av bunken och salt på andra. 
Forma handen till en klo och blanda. 

Ta c:a 70% (560g) vatten och häll i. Blanda tills det inte finns något torrt mjöl någonstans i degen. Du behöver inte knåda, tiden kommer skapa en stark deg åt dig. 

Låt stå tills degen nått dubbel storlek. 

Dela på hälften och forma till två (någorlunda) lika delar. 

Ta två mindre skålar med typ den formen du vill ha på brödet, lägg en mjölad duk i varje och stoppa i brödet och låt stå tills du kan peta in ett finger i degen och den studsar tillbaka men lämnar ett litet märke. 

Vänd upp och ner på en plåt och dra ett snitt med en vass kniv i. 

Har du gjutjärnsgryta följ de instruktioner som jag skrev innan. 

Har du inte så grädda på typ 240c, (spraya gärna in lite vatten i ugnen här) i c:a 20min

Sen sänk till typ 220c och grädda till fin färg, knacka under brödet för att se om klart. 
Ihåligt ljud = färdigt
Blött ljud = grädda lite till

Så:
800g mjöl (special + annat)
20g salt
(Runt) 0,5-1g Jäst 
24-32g skoj (kanske russin vem vet)
560g vatten"

- Slut på brödrelaterat innehåll-

Har jag skrivit att jag funderar på att studera? Jag börjar närma mig ett beslut och det känns väldigt spännande! Men nu behöver jag skriva en handlarlista innan dagen rinner iväg fullständigt! 
Mer vårsol åt alla! 🌱🌞

Puss och kram

Inga kommentarer:

Gröna drömmar

 Här sitter jag med ett inflammerat öga. Jag kom just på att det kanske är allergiframkallad ögoninflammation? Borde jag gått till jobbet då...